Blog – Apa Nedir? Apa Yazım Kuralları Nedir?

Apa Nedir? Apa Yazım Kuralları Nedir?

Apa Formatı Nedir?

APA formatı akademik çalışmalarda sıklıkla kullanılan kaynak gösterme biçimlerinden birisidir. Bu nedenle APA formatı birçok bilim insanı tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. APA “American Psychological Association (Amerikan Psikoloji Birliği)” kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir.
Bilindiği gibi akademik hayatta birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Yapılan akademik çalışmalarda bilim insanlarının ortak katkıları ile birçok yenilik ortaya çıkmaktadır. Akademik alanda her araştırmacının kendi kafasına göre hareket etmesi şüphesiz bilimsel açıdan ciddi bir karmaşıklıklara neden olacaktır.  Buna karşılık akademik alanda ortak bir dil kullanılması hem literatür taramasının daha hızlı yapılmasına hem de ulaşılan kaynakların daha iyi incelenmesine katkı sağlayacaktır. Bu durum bilim alanında ortak bir dil ve referans kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Bu noktada dünyada akademik yazım ve referans gösteriminde yaygın olarak APA yöntemi kullanılmaktadır. Dünyadaki birçok bilimsel dergi ve yayınevi yazım kurallarında APA formatından yararlanılmasını istemektedir. Benzer şekilde lisansüstü tezlerin yazımında da sıklıkla APA yazım kurallarının kullanılması önerilmektedir.


APA yazım kuralları çeşitli faktörlere bağlı olarak belirli dönemlerde güncellenmiştir. Günümüzde yaygın olarak APA’nın 6. Baskısı kullanılmaktadır.

Apa Yazım Örnekleri


Metin içi kaynak gösterimi;
Tek yazarlı çalışmalar (Türk, 2010),
İki yazarlı çalışmalar (Türk & Öztürk, 2010),
Üç yazarlı çalışmalar (Türk, Öztürk & Polat, 2010)
Yazar sayısı üçten fazla olan çalışmalar (Türk ve ark, 2010) şeklinde gösterilir.

Süreli yayınlarda kaynak gösterimi
Tek yazarlı makale
Yazar, A. (2002). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde makalenin adı yazılır. Dergi Adının Her Kelimesi Büyük Harfle Başlar, 2, 245-275.

İki yazarlı makale
Yazar, A., & Yazar, B. (2009). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde makalenin adı yazılır. Dergi Adının Her Kelimesi Büyük Harfle Başlar, 3(2), 11-22.

Üç ile altı yazarlı makaleler
Yazar, A., Yazar, B. A., Yazar, C., & Yazar, D. (2012). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde makalenin adı yazılır. Dergi Adının Her Kelimesi Büyük Harfle Başlar, 7(3), 13-29.

DOI numarası olan makaleler
Yazar, A., & Yazar, B. (2009). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde makalenin adı yazılır. Dergi Adının Her Kelimesi Büyük Harfle Başlar, 3(2), 11-22. doi:10.1017/0118-61443.27.2.7245

Yazar sayısı altıdan fazla olan makaleler
Yazar, A., Yazar, B. A., Yazar, C., Yazar, D., Yazar, E., Yazar, F., ve ark. (2012). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde makalenin adı yazılır. Dergi Adının Her Kelimesi Büyük Harfle Başlar, 7(3), 13-29.

Kitapların yazımı
Yazar, A., Yazar, B., & Yazar, C. (2013). Sadece çalışmanın ilk cümlesinin ilk kelimesi büyük harfle yazılacak şekilde kitabın adı italik yazılır. 2. Baskı. Ankara: Yayın Evinin Adı.

Yaptığınız akademik çalışmaların ve lisansüstü tezlerin APA formatına göre düzenlenmesi konusunda destek almak için TIKLAYINIZ